Üyelik Girişi
Site Haritası
E-ÖĞRENİYORUM
ÖZEL DERS
EĞLENCE
Hava Durumu
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
GOOGLE REKLAMLARI

 

YÖS ÇALIŞMALARI
GLOBALYÖS-BURSA
YÖS HAKKINDA

İBRAHİM HALİL BABAOĞLU
ibabaoglu47@gmail.com
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK SÜRECİNDE MATEMATİK
25/10/2011

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK SÜRECİNDE  MATEMATİK NASIL ÖĞRENİLİR

 

            Merhaba sevgili öğrenciler,

Bu yazımda size üniversite sınavına hazırlanırken matematiği nasıl başaracağınız hususunda yardımcı olmaya çalışacağım.

Ünlü bir matematikçi olan Cahit ARF’ın bir sözüyle başlamak istiyorum.

Diyorki : ‘Matematik’te sabır zekadan önce gelir.’

            Gerçekten matematik öğreniminde sabır çok önemlidir. Bir meyvenin oluşum aşamasını düşünün. ‘Bu gün diktim yarın yerim’ diyebilir misiniz? Tabi ki hayır. Meyvenin oluşumu için geçmesi gereken zaman geçmeli ki meyve olgunlaşsın, tad versin. Matematik de bunun gibidir, bilginin yerleşmesi için gereken zamana sabretmeli ki ihtiyaç duyulduğunda beyinde saklandığı yerden çıksın ve işe yarasın. O halde matematik öğrenimi zamana yayılmalıdır. Peki, önceden hazırlanılmadığını ve bir yıl içinde sınava hazırlanmamız gerektiğini düşünelim… ne yapmalıyız…

            Öncelikle temel matematikten başlanmalıdır. 2-3 hafta boyunca sıkı bir şekilde ’Temel kavramlar – pozitif-negatif – tek-çift – ardışık sayılar – işlem yeteneği(tamsayılarda dört işlem ve bilinmeyen bulma)-  rasyonel ve ondalık sayılarda işlemler ) ’ halledilmeli daha sonra asıl eğitime geçilmeli. Bu aşamadan sonra maddi imkanı elverenler bir dershaneye gidebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki dershaneler-özel dersler sadece siz çalışırsanız işe yarar, yoksa hiçbirinin elinde sihirli deynek yok.

            Eveeet Temel Matematiği hallettiğimize göre sıra geldi gerisini nasıl halledeceğimize.. üniversite sınavının tıpkı bir maraton koşusu gibi uzun soluklu bir yarış olduğunu kabul etmek gerekir. Yarışlar ise ancak iyi bir taktik ve strateji kurularak kazanılabilir. Bunu ile ilgili olarak size bir örnek vermek istiyorum. Çoğunuz ünlü atletizmcimiz Elvan Abeylegesse’yi duymuştur. Elvan, geçtiğimiz olimpiyatlardan birinde 2-3 gün arayla iki kez 5000 m koşmuş, ilkinde 13. olurken ikincisinde açık ara birinci olmuştu. Merak edip yorumları dinlemiştim. 13. olduğu yarışta Elvan’ın yarış başlar başlamaz öne çıktığını , son 200m kalaya kadar birinci devam ettiğini, ancak son 200m de arkadakilerin onu geçerek yarışı 13. tamamlamasına sebep olduğunu, ikinci koşuda ise Elvanın neredeyse hiç öne geçmeden yarışın son 200m ‘sine ortalarda girip daha sonra müthiş bir efor sarfederek depar atıp önündekileri teker teker geçerek açık farkla birinci olduğunu öğrendiğimde yarışmalarda stratejinin ne denli önemli olduğuna bir kez daha güçlü bir şekilde inanmıştım. Şimdi bir düşünün Elvan nasıl oluyorda 2-3 gün içinde 1. olacak kadar çalışabiliyor?. Tabi ki bunun adına çalışmak değil, taktik geliştirmek deneceği çok açık. 2-3 gün içinde o seviyeye gelinebiliyorsa atletler neden aylarca hazırlansınlar ki, öyle değil mi? O halde işin sırrı taktikte…işte ben de tam buraya parmak basmak istiyorum. Çok çok çalışmak değil , etkili,planlı ve sonuç odaklı çalışmak gerekir. Tabi ki çalışmadan olmaz. Ancak çalışmalarınız öğrendiklerinizi beyinde saklayacak nitelikte değilse, istediğiniz kadar çalışın sonuç alamazsınız. Sonra da ‘Ben çok çalışıyorum ama bir türlü sınavlarda başarılı olamıyorum’ demeye başlarsınız. Çok çalışırsınız ama deneme sınavlarına girdiğinizde eskileri unuttuğunuzu görürsünüz.

            Peki ne yapmalı?..

            Öğrencilerin çoğu ilk öğrendikleri konuyu ilkin 500-600 soru çözerek neredeyse ezberlerler. Sonra ikinci konuyu aynı şekilde 500-600 soruyla çalışırlar, ve bu her öğrenilen konu için tekrar edilir. Ancak unutulan bir şey vardır.. TEKRAR..öğrenci bir süre sonra sınava girer ve bakar ki eski konulardan soru kaçırıyor, neredeyse bilgilerin yarısı unutulmuş.. bu sefer telaşla tekrara başlar. Ancak bu seferde hocanın anlattığı yeni konuları kaçırır. Hocaya yetişeyim, bu arada tekrar yapayım derken bir bakarsınız ki sınava kalmış bir ay.. bu sefer içini bir  korku salar ..’galiba konularımı yetiştiremeyeceğim’.. ’ya başaramazsam’..içsel sorular böyle uzaaar gider. Derken sınav psikolojisi dediğimiz hastalık baş gösterir ve…kaybedilen bir yıl daha…ama üzülmeyin her şeyin bir çaresi var..daha yolun başındayız. Şimdi beni dikkatle dinleyin…(yani okuyun J )

            Sihirli formülü açıklıyorum. ‘Unutmayı unutturan teknik: -ÜÇ KİTAP TEKNİĞİ-‘

Bu güne kadar yöntemimi üzerinde uyguladığım hiçbir öğrencim başarısız olmadı.. Yöntemim, HELEZONİK TEKRAR’a dayalı bir yöntem. Tekrar ama nasıl?

            Öncelikle biri bol çözümlü örnek içeren bir konu anlatımlı kitap, diğer ikisi bol soru içeren soru bankaları olmak üzere üç kitap alıyoruz. Bu kitapların nasıl kullanılacağına gelince :

 

  1. kitap(konu anlatımlı):  bu kitab’a şöyle çalışacaksınız; (dershaneye gittiğinizi varsayarak) hocanız A konusunu işlerken siz de kitaptan A konusunu çalışırsınız. Hocanız bitirdiğinde siz de o konu ile ilgili tüm çözümlü örnekleri, cevaplı testleri çözülmedik soru kalmayacak şekilde bitirirsiniz. Hocanız B konusuna geçince sizde geçer ve A’da yaptığınızı yaparsınız.

 

  1. kitap(bol sorulu soru bankası): bu kitapta da her konudan tüm testler aynı zamanda çözülmek yerine ilk hafta A konusundan 1-2 test, ikinci hafta A’dan 1 test ve B den 1-2 test, üçüncü hafta A’dan 1 test , B’den 1 test, C’den 1-2 test çözülmeli zaten bir süre sonra sırayla A’daki testler bitecek, B’dekiler bitecek… yani haftalar ilerledikçe haftalık çözülecek test sayısı bir seviyeye ulaşıp o düzeyde kalacak yeni konular eklendikçe eskiler bitecek. Bu sefer de üçüncü kitap devreye girece

 

 

  1. kitap(normal bir soru bankası): bu kitap ayda bir kullanılacak ve her ay öğrenilen konuların tamamından birer test çözerek aylık tekrarlar gerçekleştirilecek. Örneğin her ay dört konu öğrendiğimizi düşünelim bu durumda 1. ay ilk dört konudan birer ikişer test, 2. ay ilk dört konudan birer ve yeni öğrenilen dört konudan birer ikişer test, … şeklinde devam eder.Bu sayede az soru ile de olsa sürekli tekrar yapılmış olduğundan tüm öğrenilen bilgiler sınava kadar hafızada tutulmuş olacak.

 

Elbette sınava kadar 3 kitap yetmeyebilir. Kitaplarımız bittikçe testler ve yeni kitaplarla takviyeler yapılabilir. Tekniğin daha iyi anlaşılabilmesi için konunun  sonunda şekil üzerinde de göstermiştir.inceleyebilirsiniz.

            Bu yöntemin başarılı olabilmesi için her gün veya en azından gün aşırı matematiğe çalışmak gerekir. Bu arada sorular mümkün olduğunca hazıra konmak, çözemediğini hemen hocaya götürüp çözdürmek yerine bizzat sizin tarafınızdan çözülmeye çalışılmalıdır. Çözemediğiniz soruları önce çözümlü kitaplara bakıp benzerlerinin nasıl yapıldığını inceleyerek çözmeye çalışmanız, olmazsa hocalarınıza çözdürmeniz, sizin için daha öğretici olacaktır. Unutmayın araştırılarak öğrenilen bilgi daima daha kalıcıdır.

            Evet sevgili öğrenciler umarım yöntemimi anlamış ve sevmişsinizdir. Bundan sonra söylenecek tek şey kalıyor o da ilk söylediğim söz, yani ‘Matematik’te sabır zekadan önce gelir’. Yöntemimi uygulamaya başladıktan sonra sabredecek, yılmayacak, çözemeyince ümitsizliğe kapılmayacak, bıkmadan-usanmadan ısrarla  korkularınızın üzerine gidecek, çalışacaksınız. Bir de bakmışsınız ki sınav gelmiş çatmış ve siz sınavı kazanmışsınız. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz.

            Hepinize başarılar dilerim. Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın. Sevgiyle kalın.

 

NOT: Şekillerde A,B,C.. konuları, 1,2,3,4 konulardaki test sayılarını gösterir. Aynı renkli testler eş zamanlı çalışılacak testleri gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

  1. KİTAP:                                            2. KİTAP

 

A

B

C

D

E

F

G

 1

1

1

1

1

1

1

 2

2

2

2

2

2

2

 3

3

3

3

3

3

3

 4

4

4

4

4

4

4

A

B

C

D

E

F

G

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

3

3

3

3

4

4

4

4

4

4

4

 

 

 

 

 

 

 

3. KİTAP

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

 

NOT: Her şeye rağmen tekniği iyi anlamadım diyenler mail yoluyla irtibata geçerlerse yardımcı olmaya çalışacağım..

                                                                YAZAN:  İBRAHİM HALİL BABAOĞLU

                                                                            MATEMATİK ÖĞRETMENİ

 

Not: Bu yazı kaynak gösterilmek kaydıyla her türlü yayın organında ve internet sitelerinde  kullanılabilir.



6787 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ZAMANIN KIYMETİ - 26/12/2022
Zaman Allah’ın bizlere sunduğu en kıymetli nimettir.
ZAMANIN KIYMETİ VE YÖNETİMİ - 26/12/2022
Zaman Allah’ın bizlere sunduğu en kıymetli nimettir.
ZAMANIN KIYMETİ VE YÖNETİMİ - 26/12/2022
Zaman Allah’ın bizlere sunduğu en kıymetli nimettir.
ZAMAN PLANLAMASI - 19/02/2015
ZAMANI İYİ KULLANIYORMUYUZ
ZAMAN PLANLAMASI - 19/02/2015
ZAMANI İYİ KULLANIYORMUYUZ
BANA SÖZ VERİN - 25/10/2014
SORU ÇÖZÜMÜNDE YENİ BİR YÖNTEM
LYS'YE DOĞRU - 16/04/2013
LYS'YE DOĞRU
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLARI - 26/03/2012
SINAVA GİRERKEN
'0'(SIFIR)'IN KEŞFİ - 21/12/2011
SIFIRI KİM BULMUŞ
 Devamı